valparaiso

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

U Lajčáka porušili zákon - právna analýza

Úplne znenia zmlúv a právna analýza Lajčákovej kauzy, vrátane indícii o možnom spáchaní trestných činov.

Ministerstvo obišlo zákon o verejnom obstarávaní a prihralo Agentúre Evka cca 32 000 eur. Táto agentúra mala zorganizovať predstavenie loga predsedníctva v EÚ a 32 000 je suma, ktorú Ministerstvo ZV SR podľa vlastných tvrdení zaplatilo vystupujúcim umelcom za toto podujatie. Umelcov teda neplatila Agentúra Evka, hoci ako sa ďalej dozvieme, mala ich zaplatiť práve agentúra.

Vychádzame len z verejne dostupných údajov.

Na predstavenie loga uzavrelo ministerstvo zmluvu (nájdete ju tu) s Agentúrou Evka, ktorú za ministerstvo podpísala Ing. Silvia Toldyová, generálna riaditeľka sekcie ekonomiky a všeobecnej správy. Hodnota zákazky je podľa zmluvy 156 078,00 eur (vrátane DPH), teda suma, ktorá sa ešte zmestí do podlimitnej zákazky (tá je do sumy 162 000 eur vrátane DPH). Podlimitná zákazka je vyčíslená v § 1 písm. a) vyhlášky č. 153/2016 Z. z..

Podľa zmluvy, má Agentúra Evka zabezpečiť umelcov a ďalších účinkujúcich a vysporiadať akékoľvek vzniknuté záväzky súvisiace s duševným vlastníctvom v zmysle Autorského zákona (čl. 2 ods. 1 písm. f) a h) zmluvy). Autorský zákon okrem iného ustanovuje aj právo umelcov na odmenu za verejné vykonanie diela, t. j. právo na honorár (§ 19 ods. 3 a 4 písm. f) Autorského zákona), teda agentúra nepochybne mala umelcov vyplatiť.

Avšak platilo ministerstvo. Ministerstvo vyplatilo umelcom cca 32 000 eur, ktoré podľa zmluvy mala umelcom vyplatiť Agentúra Evka. Keď za vás niekto vyplatí 32 tisíc, je to v podstate ako by vám ich daroval. To je niečo ako keď niekto za vás zaplatí elektrinu a plyn na 50 rokov dopredu. Štátne orgány môžu postupovať len postupom podľa zákona a žiadny zákon ich neoprávňuje uhrádzať honoráre za súkromné spoločnosti, ani za Agentúru EVKA, s.r.o. Okrem toho zákon o verejnom obstarávaní vyslovene zakazuje rozdelenie zákazky s cieľom dostať ju pod zákonné limity (§ 16 ods. 16).

Takéto rozdelenie zákazky bolo motivované pravdepodobne tým, aby sa ministerstvo a Agentúra Evka vyhli verejnému obstarávaniu. Taktiež tieto machinácie mohli byť motivované aj finančným prospechom pre Agentúru Evka, kde sa už dá uvažovať o trestných činoch podvodu, sprenevery, zneužitia právomoci verejného činiteľa a machinácii pri verejnom obstarávaní (pozri Trestný zákon). Inak si len ťažko možno takýto dar vysvetliť. Pôvodne nebol koncert k otvoreniu loga vôbec v pláne (je to samo o sebe nezmyselné podujatie). V pláne bol len otvárací koncert pri príležitosti nášho predsedníctva, pričom podľa memoranda medzi ministerstvom kultúry a ministerstvo zahr. vecí (príloha č. 1 memoranda) malo byť na toto podujatie pôvodne vyčlenených len 63 800 eur. Otvárací koncert nakoniec zorganizovala spoločnosť Viva Musica! agency s.ro. za sumu 102 818 eur bez DPH (tu je zmluva).

Otvárací koncert a neplánovaná prezentácia loga teda nakoniec dohromady stáli 290 896 eur (32 000+102 818 + 156 078). A to len podľa dostupných údajov. Konečná suma teda prevyšovala plánované výdavky o 227 096 eur.

Na toto predražovanie a porušenie zákona bol minister upozornený p. Hlávkovou, jeho bývalou zamestnankyňou, ale zdá sa že dôsledky nevyvodil. Namiesto toho dochádza k útokom na novinárov, ale aj na tohto mladého človeka, ktorý by mohol byť základom našej lepšej budúcnosti.

Nevzdávajme sa, práve to chcú! V štáte, kde polícia a prokuratúra patria Smeru, máme ešte jednu nádej - p. Kisku. Napíšte mu, nech sa zastane odvážneho človeka stojaceho proti vládnej mašinérii. Napíšte mu tu. (Aktualizované! P. KIska sa už zastal bloggerky, možno aj vďaka tomuto článku a vašim podnetom!). 

Aktualizované! 28.11.2016 14:40 hod.: Nakoniec sme zistili ďalšie výdavky pri prezentácii loga - osobitne bol platený aj nájom divadla, personál a občerstvenie (tu sú zmluvy - nájom, personál ). Prehľad:


spolocnost | stály odkaz

Komentáre

  1. Poznamka k sume VO
    Dobry den, zaujalo ma, ze v súčte nákladov 290.896 EUR uvádzate sumu s Evkou vrátane DPH a sumu uhradenu Viva Musica bez DPH, podla mna ma u Viva Musica byt započítaná suma s DPH 123381,60 a teda aj celkove náklady budú cez 310.000.
    publikované: 25.11.2016 23:07:56 | autor: Gabalova Patricia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. sumy su podla zmluvy
    netuším prečo je raz v zmluve bez DPH a raz s DPH, asi to závisí od toho či je zmluvná strana platcom DPH alebo nie...
    publikované: 25.11.2016 23:33:06 | autor: valparaiso (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Krycí list zmluvy
    Po kliknutí na odkaz na zmluvu na Vasej stranke sa objaví formulár údajov o danej zmluve s Viva Musica a tam je jasne uvedená cena s DPH. Zverejnená zmluva je inak velmi čudná - bez udajov ako IČO, IC DPH, ved tusim podla Obchodného zákonníka sa musi IČO uvádzať na všetkej takejto dokumentácii. Žeby to robili tak na rýchlo? Skusim pozrieť overovanie IC DPH ale je to s.r.o. a táto konkrétna pri svojich obratoch zrejme musi byt platiteľom zo zákona. Pre kazdy prípad pozrite si ten krycí list zmluvy.
    publikované: 26.11.2016 00:05:56 | autor: Gabalova Patricia (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Cena s DPH
    SK2023056343 je platne cislo pre DPH pod ktorým je zaregistrovaná Viva Musica! Cize za svoje služby musela účtovať DPH, cely náklad je teda tych 123 tis.
    publikované: 26.11.2016 00:15:51 | autor: Gabalova Patricia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014