valparaiso

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ďalší dôvod na obžalobu Gašparoviča

Politické strany, aj členovia petičných výborov poukazujú na to, že Gašparovič nevymenoval Čenteša, hoci mal a tým porušil Ústavu SR. Zabúdajú však na jeden, podľa mňa, oveľa zreteľnejší prehrešok voči Ústave SR, právnej istote a právnemu štátu (Čl. 1).

POVINNOSŤ VYMENOVAŤ GP V PRIMERANEJ LEHOTE

Ústava doslova neuvádza, že prezident je „povinný rozhodnúť o návrhu na generálneho prokurátora.“ Text Ústavy je v tomto prípade pomerne nejasný a z hľadiska nárokov na právny text nejde o najkvalitnejšiu formuláciu (Čl. 102 ods. 1 písm. t)). Preto, až Ústavný súd musel podrobnejšie vyložiť, že: 1. je tu povinnosť rozhodnúť o vymenovaní, 2. má tak byť urobené v primeranej lehote, a 3. nevymenovať možno len z istých dôvodov.

V náleze Ústavný súd uviedol: Prezident Slovenskej republiky je povinný... v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade Slovenskej republiky, že tohto kandidáta nevymenuje.“ (http://www.zbierka.sk/sk/predpisy/428-2012-z-z.p-34987.pdf).

Vo vyjadreniach politikov sa zabúda na nedodržanie primeranej lehoty, hoci na to už dávnejšie upozorňoval bývalý predseda Ústavného súdu SR p. Ján Mazák (http://www.sme.sk/c/6656148/byvaly-sef-ustavneho-sudu-odovodnenie-prezidenta-nemoze-obstat.html).

MôŽE PREZIDENT ČAKAŤ NA ROZHODNUTIE ÚSTAVNÉHO SÚDU?

Ústava Slovenskej republiky neumožňuje „odložiť“ vymenovanie generálneho prokurátora z dôvodu, že prebieha konanie na Ústavnom súde týkajúce sa výkladu niektorej časti Ústavy. Naopak, čiastočné a dlhodobé znefunkčnenie generálnej prokuratúry je v rozpore s Ústavou SR, s ochranou zákonnosti a je podstatným narušením systému štátnych orgánov. Svojvôľa a odkladanie rozhodnutia v podaní Gašparoviča bolo neústavné. Súčasne je tu podozrenie, že prezident úmyselne zneužil svoje právomoci na dosiahnutie politického cieľa, prípadne iného  (možno aj majetkového) prospechu.



spolocnost | stály odkaz

Komentáre

  1. ved ale
    gasparko vymenovat nemoze,ficko ho drzi za gule...
    publikované: 08.01.2013 13:59:34 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. pieseniceka
    publikované: 09.01.2013 16:45:22 | autor: terina (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014