valparaiso

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zlý, zlý, zlý Lajčák – klamstvo, zavádzanie, porušovanie zákona

Premiér, minister a hovorca klamú, zahmlievajú, zľahčujú práve preto, že porušili zákon a chcú to zamiesť pod koberec. Na svetlo však vychádzajú nové skutočnosti a slučka zo lží a poloprávd sa sťahuje.

V hre nie je len hlava ministra, premiéra, ich kariéra, ale aj prípadné väzenie pre páchateľov machinácii vo verejnom obstarávaní. Lajčák už dlho tak nekoktal, Fica už dlho tak netriaslo. Smutné je, že prezident mlčí - vraj je Lajčák jeho kamoš zo starých čias... (Aktualizované: Prezident ukázal nadhľad a principiálnosť a zastal sa p. Hlávkovej, ďakujeme, sme na Vás hrdí p. prezident!)

Klamstvo 1:

Na jar ministerstvo informovalo, že honoráre umelcov pri predstavovaní loga platila Agentúra Evka, dnes už tvrdí že ich platilo ministerstvo. Viac v tomto článku.

Klamstvo 2:

Minister aj jeho hovorca nazvali p. Hlávkovú „referentkou“, čo je najnižšia z jedenástich platových tried úradníkov.  V skutočnosti p. Hlávková pracovala v o 8 tried vyššie, v 9. triede na funkcii štátny radca, s úplne inou náplňou ako referent. Minister kritizuje média, že robia závery len na základe dojmov, no on sám používa rovno klamstvo. Nepozná zaradenie vlastných zamestnancov.

Klamstvo 3:

Premiér aj minister si osvojujú rétoriku, že ide o dojmy a pocity iba p. Hlávkovej, a že to vlastne celé zle pochopila a nesprávne si vyložila realitu. Nejde však len o jediné svedectvo, jej tvrdenia potvrdzuje aj ďalší úradník – p. Szalai, a pred súdom sú ochotní svedčiť ďalší.

Zavádzanie 1:

P. Fico prišiel so svojou starou zbraňou – s vulgárnym slovníkom. Nazval niektorých novinárov „protislovenskými prostitútkami“ a titulky sa razom zmenili z korupcie na vulgárnosť. Premiér navodzuje dojem, že sa tu koná niečo protislovenské, niečo proti Lajčákovi. Ibaže to práve ich správanie je protislovenské.

Zavádzanie 2:

Najnovšie aj poslanec NRSR Kéry, o kerom doteraz nebolo počuť, oznámil, že sa uvažuje o kandidatúre Lajčáka na prezidenta, a že ho má kauza zdiskreditovať. Toto je ale dosť od veci tvrdenie, keďže je to úplná novinka a o Lajčákovej kandidatúre média doteraz ani netušili.

Útok na čistotu úmyslov p. Hlávkovej má teda veľmi zúfalú podobu, keď zaznieva z úst politikov jednej zdiskreditovanej politickej strany, ktorá má korupciu (na rozdiel od p. Hlávkovej) ako základnú stratégiu prežitia.

Porušený zákon 1:

Minister Lajčák porušil zákon o nahlasovaní protispoločenskej (č. 397/2014 Z. z.) činnosti, keď mu p. Hlávková listom oznámila skutočnosti, ktoré môžu významnou mierou prispieť k objasneniu závažnej protispoločenskej činnosti (plytvanie verejnými financiami, korupcia). Podľa § 11 tohto zákona je zamestnávateľ povinný takéto oznámenie prijať, prešetriť v lehote 90 dní a oznámiť výsledok prešetrenie podávateľovi podnetu. P. Hlávkovej však výsledky prešetrenia oznámené neboli. Minister tvrdí, že nedostal „oficiálny podnet“. Asi považuje list p. Hlávkovej za vyznanie citov... Ak by to tak aj bolo, zákon žiadne delenie na oficiálne a neoficiálne listy nepozná.

list Hlávkovej

Porušený zákon 2:

Ministerstvo konalo bez opory v zákone (podľa Ústavy SR môže konať len na základe zákona – Čl. 2 ods. 2), keď vyplatilo honoráre umelcov, hoci ich podľa zmluvy mala vyplatiť Agentúra Evka. Len vďaka tomuto kroku sa podarilo znížiť zákazku na podlimitnú a obísť proces verejného obstarávania. Podľa zmluvy, má Agentúra Evka zabezpečiť umelcov a ďalších účinkujúcich a vysporiadať akékoľvek vzniknuté záväzky súvisiace s duševným vlastníctvom v zmysle Autorského zákona (čl. 2 ods. 1 písm. f) a h) zmluvy). Autorský zákon okrem iného ustanovuje aj právo umelcov na odmenu za verejné vykonanie diela, t. j. právo na honorár (§ 19 ods. 3 a 4 písm. f) Autorského zákona).

Boja sa pravdy

P. Fico a p. Lajčák majú problém p. Hlávkovú obviniť z akéhokoľvek klamstva. V zástupe totiž čakajú ďalší svedkovia a možno aj ďalšie dôkazy. Pretože pravda sa, na rozdiel od lži, dokázať dá.


spolocnost | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014