valparaiso

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rómske a záhradkárske osady – aký je rozdiel ?

Tento článok sa týka našich spoluobčanov, ktorí užívajú cudzie pozemky bez súhlasu vlastníka, a to buď v rámci „rómskej“ osady, alebo „záhradkárskej“ osady. Napriek tomu, že obe skupiny spoluobčanov užívajú pozemok bez súhlasu vlastníka, štát k nim pristupuje rozdielne.

V porovnaní s „rómskymi“ osadami, záhradkári sú oveľa viac chránení. Parlament dokonca záhradkárom schválil samostatný zákon č. 64/1997 Z. z., ktorým boli vlastníci pozemkov obmedzení na vlastníckych právach a bol im prikázaný nájomný vzťah so záhradkármi. Vlastníci pozemkov teda povinne, bez toho aby s tým vyslovovali súhlas, musia trpieť záhradkárov na svojich pozemkoch. Ide de facto o vyvlastnenie a diskrimináciu, keď sa jedna skupina spoločnosti (vlastníci pozemkov) obmedzujú na úkor inej skupiny spoločnosti (záhradkárov). Vlastníci pozemkov síce majú dostavať od záhradkárov nájomné, ale v skutočnosti sa tak nedeje, nakoľko by to bolo komplikované a málokde sa nájde podnikavec, ktorý by to od záhradkárov hromadne vymáhal (aj keď by to mohol byť celkom dobrý biznis...). Takýto zákon je v rozpore s ústavou, jednak pre spomínanú diskrimináciu a potom aj pre chýbajúci „verejný záujem“ na takomto obmedzovaní vlastníckych práv.

Rozdiel je aj v účele využívania pozemkov. Kým v „rómskych“ osadách stoja na pozemkoch obydlia, záhradkári využívajú pozemky na rekreačné účely. Tu by sa samozrejme mohlo zdať, že práve ľudské obydlie si zaslúži väčšiu ochranu, ale v skutočnosti štát viac chráni rekreantov - záhradkárov. Ohľadom rómskych osád neexistuje žiadny zákon, ktorý by obmedzoval vlastnícke práva majiteľov pozemkov. Štát sa teda rozhodol, že namiesto ľudských obydlí bude legalizovať rekreačné zariadenia.  

V oboch prípadoch zlyháva štát. V jednom prípade si nevie rady s jednou sociálnou skupinou (nevie zabezpečiť efektívnu ochranu vlastníkov) a v druhom prípade bez okolkov diskriminuje a obmedzuje vlastníkov v prospech záhradkárov, dokonca vo forme zákona.

A teraz hádanka na záver: Ktorá z týchto dvoch sociálnych skupín je bohatšia?


spolocnost | stály odkaz

Komentáre

  1. Článok diletanta
    Takúto hlúposť v rozpore z realitou som už dlho nečítal...
    publikované: 12.03.2014 17:24:53 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ???
    rad by som reagoval na vas komentár nejakým tvrdením, ale váš komentár žiadne tvrdenie týkajúce sa osád neobsahuje...
    publikované: 14.03.2014 10:39:25 | autor: valparaiso (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014