valparaiso

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Riziká pri kúpe novostavby

Po Slovensku máme veľa nových, luxusných, či neluxusných bytoviek – novostavieb. Väčšina z nich je postavená firmou (developerom), ktorá bola založená len na tento účel a nemá žiadne iné aktivity a majetok...

Výstavba prebehla väčšinou vďaka pôžičkám bánk a krach spoločnosti v konečnom dôsledku až tak bolieť nebude. Nie je dôvod tlačiť cenu bytu dole, pretože spoločnosť jednoducho nemá dôvod vyhnúť sa bankrotu, či exekúcii. Jediný majetok, ktorý môže byť exekúciou postihnutý je novostavba-bytovka. Veľa firiem už len „čaká“ na svoju exekúciu alebo konkurz. Prečo zatiaľ nepredať pár bytov?

 

Dnes je bežné, že zákazníci kupujú byty zaťažené záložným právom banky a spoliehajú sa na sľub developera, že banka sa po kúpe vzdá záložného práva. Banky totiž majú záujem dostať požičané peniaze späť a tak ochotne upúšťajú od záložných práv na byte. Problém však je, že v skutočnosti to celé častokrát stojí len na dohode medzi klientom a developerom, pričom banka v skutočnosti nie je povinná záložné právo odpustiť. Klient jednoducho kupuje to, čo mu môže byť v konkurze alebo exekúcii (vedenej voči developerovi) odňaté a nebude si môcť ani pípnuť. Áno, developer mu síce niečo sľúbil, ale ten už je v konkurze a takmer isto od neho žiadnu náhradu škody nevymôže.

 

Riziko č. 1: Mnoho ľudí kupuje nehnuteľnosti zaťažené záložným právom v prospech banky a riskuje, že príde o svoj byt. Pritom každý si môže na internete (http://www.katasterportal.sk/) overiť, či je na byte záložné právo, alebo nie.

 

Druhé riziko spočíva v platobnej neschopnosti developera.

 

Ak všetko prebehlo hladko, banka sa vzdala záložného práva a byt už veselo a poctivo užívame, môže sa nám stať, že nám odstavia teplú vodu, elektirnu, výťah a pod.. Prečo? Lebo developer vlastní zvyšné byty a nemá peniaze na hradenie energii (energie sa platia za celú bytovku). Ak nezaplatíme za všetky ostatné byty, nebudeme mať teplú vodu, prípadne ďalšie „energie“ a namiesto bytu nám zostane nocľaháreň.

 

Riziko č. 2: Ľudia kupujú byty, bez toho, aby mali overenú platobnú schopnosť majiteľa ostatných bytov (developera).

 

Problémom s bytom je lepšie predchádzať a nespoliehať sa na „dobré slovo“ nášho obchodného partnera. Ak poznáte spoľahlivú realitnú kanceláriu, ušetríte veľa času  a starostí.


praktické | stály odkaz

Komentáre

  1. Podriaďovanie sa prirodzenému chodu
    Kde to sakra žijeme?
    publikované: 13.07.2011 18:26:54 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. zle skusenosti
    mas zle sklusenosti ked tolto tvrdis,oriatel pracuje s nehnutelnostami je makler a nie je to vzdy tak ako tvrdis su aj poctive firmy aj ty co stavaju nie su vsetci nepoctivy
    publikované: 13.07.2011 18:46:08 | autor: moncici777 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. aj tam su poctivci, preco nie
    ale to stale nie je dovod kupovat zaťaženú nehnuteľnosť...
    publikované: 13.07.2011 19:32:39 | autor: valparaiso (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Gangsterský liberalizmus
    aneb: Filozofia ošmekov a iných nepoctivcov

    Koukej urvat co se dá, žádný veřejný zájem neexistuje, peníze nesmrdí a kdo chce chodit večer po ulici, má mít v kapse revolver. Když nemá, jeho chyba.
    publikované: 13.07.2011 20:18:23 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Novostavby
    To trochu nechápu když si koupíte byt nebo dům tak si platíte elektriku a energie sami. Tak jak můžou odstřihnout celý barák? Přece když si člověk platí vodu El. A plyn tak to může být na každém bytě jiný poskytovatel energií my jsme si třeba kupovali byt tady https://www.eurobydleni.cz/byty/praha/prodej/ v panelovém domě a každý si může zvolit jakého poskytovatele chce ať už ČEZ nebo Centropol atd.. a každý byt je zapojen zvlášť jen teda asi voda je z městského vodovodu.
    publikované: 13.12.2020 12:04:23 | autor: Pepa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014